Bra att veta under sommaren!

29 juni, 2021

Sista dagen att svara på sitt antagningsbesked är den 8 juli kl. 23.59. Efter det stänger Indra för inloggning ett par veckor.

Antagning Fyrbodal har helt stängt vecka 28 och 29. Det händer ingenting med antagningen till gymnasiet under denna period, så du kan lugnt avvakta med dina frågor tills att vi är tillbaka vecka 30. Under de veckor vi har stängt kan du mejla ditt ärende/fråga till antagning@fyrbodal.se så tar vi hand om det när vi är tillbaka.

Kika gärna på vanliga frågor som vi samlat längre ner på denna sida – kanske finns svaret där!?

Det finns en mängd olika varianter på status som du kan få i ditt antagningsbesked. Några är enkla att förstå, är du till exempel antagen till utbildningen står det Antagen. Läs här för information om de antagningsstatusar som finns och vad de innebär.

Många kommuner ser till att det finns en SYV och/eller rektor under större delen av sommaren, men kanske är det svårare att nå fram till rätt person under någon/några veckor mitt i sommaren. Då kan det vara bra att veta vad som gäller:

  • Sista dagen att logga in och svara på antagningsbeskedet är 8 juli klockan 23.59.
  • Under vecka 28 och 29 då Antagning Fyrbodal har stängt sker inga aktiviteter som gäller antagningen, Indra är också stängt för eleverna. Inkommande post kommer dock att kollas.
  • Vecka 30 är Antagning Fyrbodal tillbaka – då svarar vi på eventuella frågor och förbereder inför reservantagningen.
  • Reservantagningen påbörjas i vecka 31 – den 4 augusti presenteras resultatet via Indra, därefter sker antagningen manuellt.

Sommarinfo från Orust gymnasieskola
Sommarinfo från Uddevalla gymnasieskola

Kontaktuppgifter till Antagning Fyrbodal under sommaren

antagning@fyrbodal.se

Vecka 26: 0522-44 08 30 (må-ti), 0522-44 08 50, 0522-44 08 70
Vecka 27: 0522-44 08 70 (må-ti), 0522-44 08 54
Vecka 28-29: Stängt
Vecka 30: 0522-44 08 30 (to-fre), 0522-44 08 50
Vecka 31: 0522-44 08 30, 0522-44 08 50 (må-ti), 0522-44 08 70 (on-fr)
Vecka 32: 0522-44 08 30, 0522-44 08 70


Vanliga frågor från sökande under sommaren:

Jag kommer inte ihåg min inloggning!?
På Indras startsida klickar du på ”Glömt lösenord?” så skickas det ett nytt till din e-postadress. OBS! Klicka bara 1 gång på ”Glömt lösenord?” och vänta på det mejl som kommer (det kan ta en liten stund), följ sen instruktionerna i mejlet.

Jag kommer inte åt någon dator och/eller det funkar inte att svara på webben!?
Om det strular med inloggningen till Indra kan du kontakta din SYV eller Antagning Fyrbodal.

Kommer det inget antagningsbesked med posten?
Nej, antagningsbeskedet kommer endast via Indra och du måste logga in för att se det. Glöm inte att du också måste svara!

Jag kommer att vara bortrest hela sommaren!
Vet du att du ska vara bortrest när antagningsbeskedet kommer och svaret ska lämnas kan du meddela oss på Antagning Fyrbodal så registrerar vi svaret åt dig.

Jag är antagen på val 2 och är reserv på val 1. Hur ska jag svara?
Vill du fortfarande hellre komma in på val 1 ska du välja ”Tacka ja/Stå kvar” på både val 1 och val 2. Finns det en plats för dig på val 1 i reservantagningen kommer du att bli antagen och din plats på val 2 stryks.

Jag har sökt IMV, när får jag veta om jag kommit in?
Du som gjort ett val till IMV i Indra kan få besked om du antagits i det slutliga antagningsbeskedet som visas i Indra 29 juni. Om du inte antagits till IMV kan du stå som reserv och eventuellt få en plats i reservantagningen som påbörjas i augusti. I vissa fall får du besked först i augusti. Alla elever har rätt att börja en gymnasieutbildning, så även om du inte antagits på ett program kommer du att kunna börja gymnasiet på hösten – din hemkommun tar kontakt med dig!

Jag är reserv, när får jag veta om jag får en plats?
Den 4 augusti presenteras resultatet av reservantagningen och du kan logga in i Indra och se om du fått en plats på det program där du var reserv. Antagning Fyrbodal fortsätter sen att arbeta med reservantagningen och meddelar löpande de elever som antagits. Reservantagning håller på under några veckor, så det kan variera när du får besked. Om det är väldigt nära skolstart eller om skolan redan börjat tar vi alltid personlig kontakt med dig innan du antas på en reservplats.

På mitt antagningsbesked står det Mottagen i andra hand, är jag antagen eller inte?
Nej, du är ännu inte antagen till utbildningen. Till den slutliga antagningen 29 juni antas sökande som tagits emot i första hand. Du som är andrahandsmottagen kommer att prövas för antagning till utbildningen först i reservantagningen och får vänta på besked till den 4 augusti.

Jag har antagits både till en utbildning i Fyrbodal och till en utbildning i en annan stad, hur ska jag svara?
Du som har sökt utbildningar både inom Fyrbodals antagningsområde och i Göteborgsregionen kommer bara att få ett besked eftersom vi använder samma antagningssystem. Har du sökt utbildning i annan region/regioner får du antagningsbesked från flera antagningskanslier. Om du tackar JA till platsen på det ena stället ska du tacka NEJ/AVSTÅ platsen på det andra stället. Det finns kanske reserver som då kan erbjudas platsen!

Det står i antagningsbeskedet att jag är obehörig, men jag har fått godkända betyg i sommarskola!?
Betyg från sommarskolan hinner inte komma in i tid till den slutliga antagningen. Har du fått godkända betyg i sommarskolan som gör att du blivit behörig kommer din ansökan att prövas i reservantagningen. Du får alltså vänta på besked till 4 augusti.

Jag har inte antagits på något val! Vad händer nu? Kommer jag att få en plats?
Alla elever har rätt att börja på gymnasiet! Det kan finnas flera skäl till att du inte antagits på något val. Det vanligaste är att man är obehörig – om det gäller dig kommer du att kontaktas av din hemkommun och erbjudas plats på något introduktionsprogram. Det kan också finnas enstaka sökande som är behöriga men inte antagits – om det gäller dig står du som reserv och prövas i reservantagningen som startar i början av augusti.

Jag har ångrat mig och vill göra ett sent omval! Hur gör jag och kommer det med i reservantagningen?
Det är SYV på din skola som hjälper dig med att göra sent omval. Alla sena omval hanteras först i reservantagningen, har ansökan inkommit senast 30 juli prövas du för antagning i reservantagningen 4 augusti. Inkommer ansökan ännu senare hanteras den manuellt. Skulle din SYV ha semester kan du kontakta Antagning Fyrbodal så hjälper vi dig.

Jag vill byta program efter att skolan startat – hur gör jag?
Kontakta SYV på den gymnasieskola du börjat på. SYV hjälper dig att registrera ett omval. Fram tills att du får besked från Antagning Fyrbodal ska du gå kvar på ditt program.

Vad är reservantagning?
Alla som fått ett antagningsbesked 29 juni ska svara om de vill ha platsen eller inte. Om någon avstår sin antagna plats på ett program blir det en plats ledig. I reservantagningen som påbörjas vecka 31 tas eventuella reserver in på lediga platser. Även de som fått betyg i sommarskola eller har gjort sena omval efter justeringsperioden tas med i reservantagningen. Antagning Fyrbodal ansvarar för reservantagningen till och med 9 september, därefter går ansvaret över till skolorna.

Var och när är uppropet?
Om skolan registrerat uppgifterna i Indra står uppropstiden på antagningsbeskedet. Om det inte gör det, kolla på skolans hemsida eller kontakta skolan. Om du inte kan närvara vid skolstart är det viktigt att du meddelar skolan så att din frånvaro blir godkänd. Om du inte meddelar skolan och inte kommer under de tre första skoldagarna, finns risken att du förlorar din plats.

När får man reda på vilken klass man hamnar i? Och hur blir det med mina individuella val?
Det är varje gymnasieskola som ger all praktisk information till dig som antagits där – det kan vara via brev hem strax innan skolstart, på uppropet eller de första dagarna i skolan.

Får jag busskort? Hur får jag det?
Har du längre än 6 km mellan din folkbokföringsadress och skolan har du rätt till busskort. Kontakta din hemkommun för mer information.

Jag behöver inackorderingstillägg – hur gör jag då?
För att få inackorderingstillägg ska du vara mottagen i första hand och uppfylla vissa krav på restid eller avstånd, dessa varierar mellan kommunerna. Är du antagen på en kommunal skola, kontakta din hemkommun för att få reda på vad som gäller för just dig. Är du antagen på en friskola, kontakta CSN.